De foto hieronder was de eerste van de nieuwe golf van throw-ups van mijn hand.

Graffiti throwups zijn een fundamenteel element van de graffiticultuur, gekenmerkt door hun snelle uitvoering, dikke lijnen, en doorgaans afgeronde, bubbel-letterstijl. Throwups zijn ontworpen voor snelheid en efficiëntie, waardoor graffitischrijvers in kortere tijd een groter gebied kunnen bedekken, zowel qua aantal ‘pieces’ als de vierkante meters per stuk.

Throwups bestaan vaak uit de naam van de graffitischrijver, gebruikmakend van twee kleuren – één voor de vulling en een andere voor de omtrek. De essentie van een throwup is de eenvoud; ze gaan niet over ingewikkelde ontwerpen of gedetailleerd werk, wat ze onderscheidt van echte graffiti pieces of muurschilderingen. Throwups zijn voornamelijk een manier voor kunstenaars om territorium te markeren.

De throwup – een kunstvorm op zich

De throwup is binnen de graffiticultuur uitgegroeid tot een kunstvorm op zich. Het neemt een unieke plek in als functionele kunstvorm — balancerend tussen bekendheid, artistieke expressie en de spanning van het schilderen in de openbare ruimte. Voor mij speelt het illegale deel er niet meer toe, maar de stilistische principes waar je door de snelheid van de uitvoering van een throwup in gedwongen wordt, zijn heel aantrekkelijk voor mij als kunstenaar. Het volgen van Instagram-accounts zoals Throw Ups Only, Throw Up World & Throw Up Cult zegt veel over de populariteit van deze kunstvorm.

De toename in populariteit van de throw-up als kunstvorm is natuurlijk logisch, met de constante evolutie van bewakingstechnologie wordt de noodzaak van snelle levering met de minuut groter. Ik hoop dat we nooit aankomen bij het stadium waar de cultklassieker uit de jaren 90 Demolition Man ons naartoe bracht… We zullen zien… die andere futuristische klassieker uit de jaren 90 lijkt tegenwoordig een stuk aannemelijker.

Een goed uitgevoerde throw-up toont controle en vertrouwen, de uitvoeringstijd is doorgaans ruim onder de 5 minuten. In de foto’s hier zie je ook een aantal op throwups geïnspireerde graffiti pieces die natuurlijk veel meer tijd kosten… maar nog steeds veel minder dan een reguliere graffitipiece.. Een flink aantal van de throwups hier zijn gemaakt op legale muren en zijn veel meer gepolijst dan de 5-minutenversie.

Meer foto’s in de engelse versie van dit artikel op Joax.nl